Zdrowe bakterie

Technologia i zastosowanie w produkcji probiotycznych bakterii 

Probiotykami określa się żywe mikroorganizmy, które po spożyciu korzystnie wpływają na organizm człowieka poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Większość szczepów o właściwościach zdrowotnych należy do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, a ich właściwe wyselekcjonowanie musi podlegać trzem podstawowym zasadom. Pierwsza to bezpieczeństwo związane z pochodzeniem szczepu i jego odporności na antybiotyki. Druga zasada odnosi się do aspektów funkcjonalnych bakterii, czyli o zdolności ich przeżycia w przewodzie pokarmowym i ich prozdrowotnego działania. Trzeci warunek odnosi się do wymagań, które stawiane są przez technologie - szczepy probiotyczne muszą, wykazać zdolność przeżycia i zachowania swoich właściwości podczas produkcji, przechowywania i dystrybucji gotowego wyrobu.

Szczepy probiotyczne przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący układ mikroflory jelitowej, który ma ogromny wpływ na kondycję zdrowotną człowieka m.in. hamują rozwój wielu chorobotwórczych mikrobów, likwidują lub zmniejszają objawy nietolerancji laktozy, znacząco podnoszą odporność organizmu. W związku z rosnąca świadomością roli równowagi układu jelitowego dla zdrowia człowieka, obserwuje się bardzo duże zapotrzebowanie na produkcję nowych rodzajów żywności fermentowanej, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Tego rodzaju produkty zalicza się do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza właściwościami odżywczymi korzystnie wpływa na stan organizmu poprzez poprawę stanu zdrowia i obniżenia ryzyka zachorowania.

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajduje się w dokumencie Polityka Prywatności

Zamknij [X]