Mikrobiotyka

Kuchnia mikrobiotyczna 

Mikrobiotyka to bardzo młoda dziedzina w dietetyce. Stosując zasady diety opartej o kuchnię mikrobiotyczną można wpływać na bakterie zasiedlające jelita. Liczba bakterii w jelicie zdrowych osób jest dziesięciokrotnie większa niż liczba wszystkich komórek naszego ciała, wytwarzają one wiele witamin, eliminują toksyny, bronią przed inwazją bakterii chorobotwórczych, oraz przede wszystkim utrzymują w gotowości nasz układ immunologiczny.

Produkty kuchni mikrobiotycznej opiera się o 3 główne filary. Po pierwsze jej podstawą są produkty, które odżywiają i stymulują wzrost pożytecznych bakterii w jelicie, po drugie dostarcza do organizmu żywe kultury prozdrowotnych bakterii pro biotycznych, i na koniec, jest źródłem cennych substancji bioaktywnych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Badania na poziomie komórkowym oraz testy kliniczne wykazały, że prawidłowa mikroflora wpływa na:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • leczenie i łagodzenie objawów chorób alergicznych
  • redukcję stanów zapalnych układu pokarmowego
  • leczenie otyłości
  • zapobieganie zakażeń jelitowych
  • produkcję witamin i substancji bioaktywnych
  • łagodzenie nietolerancji laktozy
  • poprawę profilu lipidowego

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza wyrażenie zgody na ich zapis lub
wykorzystanie. Więcej informacji znajduje się w dokumencie Polityka Prywatności

Zamknij [X]